allaprima bloemen schilderen in olieverf - stap voor stap - jennifer koning - narcis 1

allaprima bloemen schilderen…

Als je in het woordenboek kijkt bij de betekenis van ‘allaprima’ vind je daar de volgende omschrijving;

” Een olieverftechniek waarbij de eerst aangebrachte verflaag ook meteen voor het uiteindelijke effect zorgt. Dit in tegenstelling tot technieken waarbij het doek laag voor laag wordt bedekt.”

Omdat olieverf zo langzaam droogt -in vergelijking tot bijvoorbeeld acrylverf- kun je enkele uren lang in de nog natte verf doorschilderen.  Hoeveel uren is afhankelijk van je verf (lichte kleuren blijven langer nat), laagdikte en of je nog een toevoegmiddel als olie of een medium gebruikt. Ik heb voor bovenstaand schilderij geen medium gebruikt. Alleen olieverf, zo uit de tube.

Ik schilder eigenlijk nooit allaprima en nooit bloemen)).  Maar ben wel een echte plantenliefhebber, zoals je misschien al gelezen had. Daarnaast ben ik al enige tijd bezig met een serie bloemenschilderijen in opdracht. Deze klant wil graag een aantal botanische tekeningen als schilderij aan de wand en dat heeft me best enthousiast gemaakt voor dit onderwerp!

Afwisseling vind ik ook leuk en we hebben de narcissen thuis nu zo mooi in bloei dat ik besloot er één te schilderen. Voor degene die het leuk vindt te zien hoe ik het heb geschilderd, heb ik tussendoor foto’s gemaakt. Van boven naar beneden kun je de stappen zien, met aan de rechterkant een closeup van het eindresultaat.

Hieronder het schilderijtje net af, nog op de ezel!

allaprima bloemen schilderen - jennifer koning - narcis 1