Enige tijd geleden had ik hier een heel gezellig jongetje op bezoek met zijn ouders. Ter kennismaking, want ik zou hem gaan portretteren.

Ik vind het altijd erg leuk om meer te weten van de persoon die ik ga schilderen om een zo goed mogelijk beeld te krijgen van de persoonlijkheid. Ik schilder immers niet alleen de buitenkant; waar het echt om gaat is het karakter en de uitstraling!

Deze jongen is niet verlegen en kletste honderduit over zijn belevenissen tijdens de schoolvakantie waarin ze ons bezochten. Ook kan hij geweldig poseren en heb ik een mooie fotoserie van hem kunnen maken met meer dan voldoende mooie uitgangspunten voor een portret. Na overleg voor wat betreft de wensen van de ouders maakte ik onderstaande portretschets in pastel. Een voorstudie voor het uiteindelijke kinderportret dat ik in olieverf ga schilderen.

de voorstudie in pastel

Zo’n voorstudie dient als een soort van aantekening. Hierin doe ik een suggestie van de (achtergrond)kleuren, de uitsnede, de stijl. Het is een handig hulpmiddel voor overleg met de opdrachtgever maar ook voor mezelf als geheugensteuntje voor tijdens het schilderproces. Voorstudies voor olieverfportretten maak ik in kleur, in pastelkrijt. En voorstudies voor portretten in mixed media maak ik in grijs- en bruintinten (zoals het uiteindelijke werk ook in grijs- en bruintinten zal zijn).

De opdrachtgevers kozen voor een vierkant portret in olieverf in de afmetingen 50 x 50 cm. Dit is een mooi groot formaat en daardoor geeft me dat voldoende ruimte om veel aandacht aan mooie details te schenken. Details zoals bijvoorbeeld de schaduw die de de bril op het gezicht veroorzaakt, en de glans in de glazen van de bril. Dergelijke elementen zoals een bril (maar bijvoorbeeld ook sieraden, een mooie kraag van een kledingstuk of een haarband) geven een portret meer vorm, richting en diepte. En daarnaast ook mooie extra aandachtspunten voor de toeschouwer!

Op de foto hieronder zie je een detail van het kinderportret, op een moment dat het schilderproces al een heel eind gevorderd is. Binnenkort zal ik het portret in zijn geheel laten zien, het eindresultaat. Wordt vervolgd!

detail van het portret in olieverf, nog in uitvoering.