beginnen met olieverf schilderen

Zou jij graag het schilderen met olieverf willen proberen, maar weet je niet waarmee te beginnen? Waag eens een poging  want met maar vier verschillende kleuren kun je alles mengen wat je nodig hebt.

Er zijn ontzettend veel boeken geschreven over het schilderen met olieverf. Maar als je nog moet beginnen met olieverf schilderen is het gewoon het handigst wanneer je eerst welke materialen je nodig bent om het te proberen. En dat is helemaal niet veel.

De vier kleuren waarmee je alles kunt mengen worden samen ook wel het ‘Zorn palet’ genoemd.

Genaamd naar de schilder Anders Zorn (1860-1920). Een zweedse schilder die veel gebruik maakte van dit zeer beperkte palet aan kleuren.

  • ivoorzwart
  •                                                                                          titaanwit
  •                                                                                          gele oker
  •                                                                                          cadmium rood

Als je eens googled op ‘zorn palet’ kun je veel over deze schilder lezen, zijn werk bekijken. En veel kleurkaarten zien die gemaakt zijn met deze kleuren, om een idee te krijgen welke tinten je allemaal kunt mengen. Je zult dan ook zien dat niet iedereen dezelfde rood, geel en zwart gebruikt voor zijn/haar zornpalet. Maar de witte is altijd titaanwit, en dat is omdat titaanwit een dekkend wit is.

Wanneer je deze gaat kopen, kies dan voor een professionele kwaliteit (geen studiekwaliteit).

Deze bevat geen of minder vulmiddelen en meer pigment. Je kunt beter gewoon voor goede verf kiezen. De kleuren zijn veel mooier en blijven beter. Sommige merken verkopen deze professionele kwaliteit ook wel in hele kleine tubes van 15 ml.  Verf van goede kwaliteit droogt ook sneller dan goedkope verf, waar vaak overmatig veel olie doorheen zit.

Met olieverf werk je altijd van mager naar vet. Dat wil zeggen dat de voorliggende laag minder olie mag bevatten dan de opvolgende laag zodat de hechting goed is.

Om olieverf te verdunnen heb je terpentijn nodig, dit kun je tijdens het schilderen gebruiken en terpentine kun je naderhand gebruiken voor het schoonmaken van je kwasten. Terpentijn en terpentine zijn dus verschillend;

‘Om begripsverwarring te voorkomen moet worden opgemerkt dat de door (kunst)schilders gebruikte terpentijn eigenlijk terpentijnolie heet. Terpentijn is de oorspronkelijke balsem die uit diverse pijnbomen wordt getapt en waaruit door distillatie de vluchtige terpentijnolie wordt verkregen. Chemisch gezien bestaat terpentijnolie uit verschillende zogenaamde “terpenen” en is door het goede oplossende vermogen zeer geschikt als oplosmiddel voor (olie)verf, mediums en vernissen. Door terpentijnolie nogmaals te distilleren wordt het gehalte aan harsachtige stoffen tot een minimum teruggebracht en ontstaat de nagenoeg 100% vluchtige “gerectificeerde terpentijn”. Voor kunstschilderdoeleinden is het beslist aan te raden alleen deze kwaliteit te gebruiken.”

(de rest van dit artikel kun je lezen op de website van talens)

 Dus naast de tubes verf heb je ook oplosmiddel nodig, in ieder geval om je penselen mee schoon te maken na het schilderen.

Eerst zoveel mogelijk alle verf eraf vegen met (keuken)papier, dan schoonmaken met terpentine en vervolgens met penselenzeep en warm water.

En dat is alles om te starten!

Maak eens zo’n kleurenkaart (zoals er zoveel te vinden zijn op google afbeeldingen van ‘zorn palet’)  dan weet je wat de mogelijkheden zijn.  Je kunt dan ook ervaren dat sommige kleuren sneller drogen dan andere. En hoe stevig de verf is.

Vind je het leuk en wil je meer proberen? Koop dan een goed boek over olieverf of zoek naar een goede informatieve blog. Er zijn erg veel heel leuke en leerzame websites en blogs, bijvoorbeeld deze;

http://gurneyjourney.blogspot.nl/

http://muddycolors.blogspot.nl/

Succes, veel plezier en schilder vooral wat je zelf het allerleukst vindt!!