deel 6; houtskool, olieverf en gemengde technieken
Ik maak portretten in twee verschillende mediums, op drie manieren;
1 Tekeningen op papier in houtskool, veelal gecombineerd met andere materialen
2 schilderijen in olieverf, en
3 schilderijen in houtskool en gemengde technieken.
In deze blogpost zal ik je wat meer vertellen over de verschillen in uitstraling tussen deze technieken. Te beginnen met
1 de Tekening op papier
Ik houd van de sobere, tijdloze uitstraling van een houtskooltekening op papier. Ik gebruik daarvoor veelal grijs papier, een enkele keer wit of een andere tint. De tekeningen op papier maak ik vanaf een formaat van ca. 30 x 30 cm en tot een maximum formaat van 60 x 80 cm.
Papier moet altijd ter bescherming worden ingelijst achter glas. Dit kan een nadeel zijn in verband met reflectie van het licht. Maar ik maak bij het inlijsten van tekeningen altijd gebruik van museumglas. Dat is met mooiste heldere, dubbelzijdig ontspiegelde glas en reduceert reflectie tot een minimum.
Meestal combineer ik het gebruik van houtskool met ander materialen. Vaak gebruik ik het samen met pastel en acrylverf en een enkele keer gebruik ik ook krijt. Een tekening is bij uitstek geschikt voor een heel gedetailleerd uitgewerkt portret en wordt vaak gekozen door mensen die van een rustige uitstraling houden en afwezigheid van kleur.
2 schilderij in olieverf
Olieverf vind ik ook, net als de houtskooltekening, zo’n prachtig ‘oud’ eenvoudig medium. Bijzonder, hoe dit al eeuwen geleden gebruikt werd en de samenstelling ervan zo weinig is veranderd. De kleuren van olieverf zijn briljant, de toepassingsmogelijkheden groot en de uitstraling is gewoon fantastisch…. Ja, ik ben echt helemaal weg van olieverf.
Een schilderij in olieverf wordt vaak gekozen wanneer mensen van een schilderij in kleur houden. Dit hoeft niet te betekenen dat het ‘kleurig’ is, maar door de aanwezigheid van kleur alleen al heeft het een heel andere uitstraling;
Een olieverfschilderij hoeft niet ter bescherming achter glas. Een eenvoudige lijst om het op te hangen voldoet. Als ondergrond voor een schilderij in olieverf gebruik ik meestal een houten schilderspaneel. Voor heel grote formaten maak ik weer liever gebruik van doek, opgespannen op en spieraam. Dit omdat een houten paneel in een heel groot formaat ook weer erg zwaar is om te op te hangen.
In olieverf zijn eigenlijk alle afmetingen mogelijk. De kleinste maat die ik gebruik is 15 x 25 en het grootste werk dat ik tot nog toe in olieverf geschilderd heb meet 240 cm breed. Dit is wel in twee delen geschilderd, een prachtig groot tweeluik met vier roodbonte koeienkoppen!
3 schilderij in houtskool en gemengde technieken
Dit type werk lijkt op de tekeningen, maar is losser en op groot formaat. Ik maak ze meestal op doeken in de afmeting van 100 x 100 cm en groter. Gemengde technieken, ook wel ‘mixed media’ genoemd, is een combinatie van verschillende materialen. Ik gebruik meestal acrylverf en acrylmediums en combineer dat met pastel, krijt en houtskool. Eigenlijk is ieder werk wel in een verschillende combinatie gemaakt.
In mijn portfolio’s resp. Mensen , Dieren en Koeien vind je bij ieder werk een omschrijving van het medium. Of het gemaakt is in olieverf, een tekening is in houtskool (en gemengde technieken) of een schilderij in mixed media.
Dag Jennifer. Vind het heel bijzonder dit te mogen volgen. Begrijp nu beter waar alles toe dient. Hoewel ik denk in verbindingen tussen materialen die ieder hun eigen leven hebben. Waarbij het bedienen daarvan nooit zal eindigen en je vast zal blijven boeien en verbazen. Voor mij versta je de kunst ons iets wat 3 tot vier dimensionaal is zo te tekenen dat er meer zichtbaar wordt. Verbaas me per onderdeel over je uitleg en het doel daarvan. Als gevoelsmens kan ik me voorstellen dat als de drager van je werk niet meewerkt je er mee stopt en iets anders pakt. Zie het als een samenspel waarbij jij de regie hebt om zo keer op keer een topprestatie neer te kunnen zetten. Een deel van jezelf. Voor mij behoor je tot de nog groeiende top.
Wat een mooie omschrijving Peter, dankjewel voor je ontzettend leuke feedback over mijn werk en de blogberichten!