Vorig jaar heb ik het eerste deel van dit bijzonder cadeau gemaakt,

een portret van een man, en gegeven ter ere van zijn 65e verjaardag. In opdracht van zijn zoon en schoondochter gemaakt. Zij wilden hem graag geportretteerd zoals hij is, en op de plaats waar hij het liefste is. Het was een verrassing dus onder valse voorwendselen liet hij zich nietsvermoedend fotograferen. Dat ging hartstikke goed, de foto was zogenaamd voor de uitnodiging van een feest en beide ouders poseerden heel goed. Deze referentiefoto’s kon ik gebruiken om het eerste portret te maken, van de man. Ik schreef hierover al een stukje, als je het wilt lezen kun je het hier vinden; *een bijzonder cadeau*

Dit jaar was het tijd voor deel 2 van dit bijzondere geschenk. Een portret van zijn vrouw, en weer in opdracht van haar zoon en schoondochter..

Omdat het ditmaal niet meer helemaal een verrassing was konden we -vóór ik startte met het portret- even kennis maken, wat erg leuk was. En daarbij was er alle tijd voor een uitgebreide fotosessie en overleg over haar voorkeur voor houdingen, uitstraling en dergelijke.

Dit tweede portret heeft hetzelfde formaat als het eerste, en is ook op dezelfde manier gemaakt; in houtskool en gemengde technieken op papier. Beide hebben een zwarte lijst gekregen in dezelfde maat, maar een verschillend profiel. En ook zijn ze beide met een zwart passepartout ingelijst, maar beide op een iets andere manier. Mooie details vind ik dat, dergelijke kleine verschillen.

bakker (4)
voltooid en ingelijst
bakker (2)
het tweede portret….
bakker (1)
… en het eerste portret
houtskool portret man met muts - detail
detail