jersey olieverf - antieke lijst - jennifer koning

Ik ben niet perse een liefhebber van antiek, maar vind het wel altijd bijzonder mooi om te zien dat voorwerpen of gebouwen een heel leven achter de rug hebben,

Zo vond ik een tijdje geleden twee mooie antieke lijsten. Bij een restaurateur, maar deze beide waren nog niet gerestaureerd. Aan deze lijsten zijn duidelijk de sporen zichtbaar die de tijd heeft achtergelaten, en ik besloot ze beide te kopen en een nieuw leven te geven.

De twee lijsten zijn heel verschillend van elkaar, zowel van kleur als van uitstraling. Ik heb ze in mijn atelier gelegd en doordat ik ze dagelijks zag kreeg ik vanzelf een beeld voor ogen wat ze zouden moeten gaan omlijsten… De eerste lijst waarvoor ik een schilderij maak is rechthoekig, erg breed en rijk versierd.

lijst antiek detail
lijst antiek detail 2
een detail

Op deze twee foto’s is goed te zien dat de lijst wat beschadigingen heeft. Op sommige plaatsen zijn de versieringen weg, het gouden laagje is niet meer overal even glanzend en in de hoeken is wat ruimte gekomen. Ruim honderd jaar geleden heeft iemand dit heel zorgvuldig gemaakt. Daarna is er van alles mee gebeurd. Misschien heeft het op veel verschillende plaatsen gehangen en wellicht is het meerdere keren van eigenaar gewisseld… Dat er van alles mee gebeurd is, is goed zichtbaar en dat vind ik prachtig.

Vanwege de drukke versieringen in deze antieke lijst en het opvallende gouden laagje besloot ik een mooi jersey portret te schilderen. In olieverf met een rustige, zwarte achtergrond. In de prachtige Jersey (van * Ella * weer)) kop komen dezelfde goudgele tinten van de lijst terug.

jersey olieverf - antieke lijst - jennifer koning
het aanbrengen van een laagje vernis…

Op bovenstaande foto is het schilderij klaar. Het laagje vernis moet nog even drogen en dan is het klaar om ingelijst te worden! Ik heb natuurlijk al een paar keer de lijst even voor het werk gehouden, maar ik kijk er -zoals altijd- naar uit om het eindresultaat te zien! Wordt vervolgd!