koeienkop in houtskool - engelse longhorn - jennifer koning

Deze prachtige koeienkop is van de engelse longhorn Quatre Nienta,

Enige tijd geleden las ik over dit koeienras met hun prachtige hoorns en bijzondere kleuren en besloot ze te bezoeken. Na een telefoontje met de eigenaar over zijn dieren gingen we op pad. In de provincie Groningen liepen ze in een mooie grote weide in een natuurgebied. Een heel mooie omgeving en het was een prachtige dag, heerlijk weer om een tijdje bij ze in de weide te verblijven zodat ik ze goed kon bekijken.

In mijn koeien portretten is het belangrijkste punt van aandacht de uitstraling van het dier,

Dat kan een lichaamshouding zijn of de oogopslag, om maar een paar voorbeelden te noemen.  Het gaat me dus niet om het dier in het algemeen, zoals de koe in het algemeen, of het ras. En ook niet om specifieke kenmerken van het dier.  De uitstraling die ik uitkies om af te beelden in houtskool of verf roept een bepaald gevoel op en dat is waar het mij om gaat. Ik vind dit ‘gevoel’ vaak lastig te omschrijven maar eigenlijk vind ik dat ook niet nodig want dat is ook niet mijn taak, ik ben immers een schilder en geen schrijver.

Daarbij vind ik het ook belangrijk dat de toeschouwer van mijn werk deze uitdrukking op zijn eigen manier kan beleven of interpreteren.

Op bovenstaande foto zie je me met een proefstukje van een lijst.

Ik kies voor dit getekende koeien portret  een mooie witte baklijst. Dat is een diepe lijst waar de tekening vrij van het glas komt waardoor het lijkt te zweven. Hierdoor geef het een gevoel van ruimte en diepte aan een tweedimensionaal kunstwerk. Binnenkort, als het ingelijst is, zal ik er hier een foto van plaatsen!

koeien kunstwerk - schilderij in uitvoering - jennifer koning

werk in uitvoering…