Na de heidewachtel was mijn volgende portretopdracht het tekenen van een prachtige grote, donkere labrador reu. Een portret in houtskool en mixed media op papier;

Ditmaal wilde de opdrachtgeefster graag een eigen referentie laten gebruiken voor een portret. Heel persoonlijk is de uitstraling van de geportretteerde, en die kan eigenlijk alleen maar bepaald worden door de opdrachtgever. Wanneer ik zelf referentiefoto’s maak voor een portretopdracht dan maak ik zelf altijd een selectie van een aantal, zodat er nog steeds keuze is voor de opdrachtgever. Ik selecteer dan zelf op een aantal eigenschappen die ik zoek, al dan niet na overleg over de wensen van de opdrachtgever. Wensen zoals bijvoorbeeld het formaat, de gewenste techniek (wordt het een schilderij in olieverf, een getekend portret in mixed media of een schilderij in mixed media). Verder zijn van belang of het een portret wordt van hoofd (en schouders) of ten voeten uit, of misschien zelfs een actieportret!

Het leuke van het werken in opdracht vind ik dat het uiteindelijke resultaat gedeeltelijk bepaald wordt door de opdrachtgever, de omstandigheden en het onderwerp. Echt maatwerk dus! En een hele mooie aanvulling en afwisseling op mijn vrije werk, waarin ik zélf alles kan bepalen!

In het geval van dit labrador portret in mixed media was de opdrachtgeefster helemaal weg van déze blik en uitstraling van haar hond, en heb ik deze voor haar vastgelegd. In houtskool, brons en krijt.

labrador portret in houtskool en mixed media -ingelijst detail
‘Knut’ in houtskool en mixed media op papier

Op bovenstaande foto zie je hoe mooi de randen van het papier tonen tegen de (gebroken) witte achtergrond. Ik heb het portret ingelijst op mijn favoriete manier; het lijkt te zweven in de lijst, die is voorzien van een inleg waardoor extra ruimte ontstaat, achter het (museum)glas.

Een mooie, tijdloze lijst, én manier van inlijsten. De afmetingen van dit portret zijn -ingelijst- 40 x 50 cm.

Ik hoop dat de opdrachtgeefster nog lang van het portret zal genieten!

labrador portret ingelijst
portret van Knut in houtskool en mixed media, ingelijst