mooie herinneringen - detail - olieverfportret
‘Jasper’ detail

deze week heb ik eens iets heel anders om je te laten zien;

een tijdje geleden kreeg ik de opdracht om een hondje te portretteren die een paar jaar geleden overleden is. De opdrachtgevers dachten er al langer aan om hem te laten schilderen maar wisten nog niet precies hoe ze het graag zouden willen.

Na het uitzoeken van de vele foto’s die ze van hem hadden kozen we er samen de meest geschikte uit.

Ik bedoel dan met ‘geschikt’ dat de uitdrukking van de hond mooi is en de baasjes deze ook heel typerend voor hem vinden. Ook moet de foto vanaf het juiste standpunt genomen zijn en voldoende informatie voor mij bevatten. We besloten uiteindelijk om meerdere foto’s samen te voegen zodat het hondje, Jasper, met zijn favoriete bal afgebeeld zou worden in een omgeving waar ze veel plezier hadden gehad; op het strand!

Vervolgens bekeken ze mijn schilderijen en tekeningen in het ‘echt’ op een tentoonstelling om een keus te maken tussen een getekend portret of een olieverfschilderij.

En ook welke afmeting het mooist zou zijn voor de plaats waar het in huis zal komen te hangen. Zulke dingen kun je niet zo goed op een foto zien, hoe een bepaalde grootte is. Of hoe de textuur van een olieverfschilderij is… Dat moet je toch eigenlijk even in het echt bekijken.

Met al deze wensen in beeld ben ik gaan schetsen om een mooie compositie te maken voor de gewenste verhouding (2:1) met de beschikbare foto’s. In deze compositie wilde ik graag een strand met veel reflectie van de lucht in het water toevoegen en de schuine lijnen van de hond herhalen. Na deze ruwe schetsfase heb ik een meer uitgewerkte schets gemaakt in kleur, met softpastels;

schets pastel
schets in pastel

Het idee wordt nu al veel beter zichtbaar. Details zijn niet uitgewerkt maar de kleuren in grote lijnen wel. Hier was het voor mij erg handig om van tevoren al uit te proberen hoe en waar ik onder andere de warme blauwen met de koele blauwe tinten zou afwisselen of combineren. En hoe deze terug konden komen in de vacht van de hond, en het ecru van het zandstrand.

De schets werd goedgekeurd en toen kon ik een begin maken met het echte werk. Het schilderen van deze mooie herinneringen in olieverf op paneel.

jasper mooie herinnering
‘Jasper’, olieverf op paneel, 20 x 40 cm.