De pastels die ik geselecteerd had voor een nieuw te maken portret zorgen voor een geheugensteuntje;

Of anders gezegd, het zijn mijn notities van kleur. Tijdens het schilderen kan ik kijken wat er nog ‘mist’ en wat ik nodig ben. Wat ik nodig ben zie ik deels in mijn referentie; is het een lichte tint of een donkere. Warm of koel? En hoe zit het met het totaalbeeld, is het rustig, nog (te) saai of juist het tegenovergestelde?

notities van kleur 2
notities van kleur
de geselecteerde pastels
notities van kleur 2 olieverf closeup

close up olieverf (werk in uitvoering)

Op de foto hierboven zie je een detail van het schilderij in uitvoering. Het heeft nog maar twee lagen olieverf. Meer lagen worden nog toegevoegd, maar hier kun je al heel mooi de warme en koele tinten blauw en blauwgroen zien. Bij de meer verzadigde kleuren is het van belang dat ze niet teveel de aandacht zullen trekken, maar het geheel in balans kunnen brengen. In mijn volgende post zal ik dat laten zien.