portret jachthond in uitvoering - vizsla reu - olieverf portret hondenportret - jennifer koning

portret van een jachthond in olieverf, deel 1.

Op bovenstaande foto zie je me aan het werk met een schilderij van een grote vizsla reu, een jachthond.

Zoals je misschien wel gelezen hebt in mijn blog hebben we zelf ook een vizsla (een dametje)  maar de uitstraling van deze reu is heel anders! Hij kijkt zelfverzekerd maar heel vriendelijk , en heeft met zijn grote borst en rechte rug een trotse lichaamshouding; Iets wat de opdrachtgever van dit schilderij heel graag tot uitdrukking gebracht wilde hebben.

Het karakter en de uitstraling van ‘het onderwerp’ is immers waar het om draait bij een portret. Ik besteed dan ook veel aandacht aan kleine dingen zoals oogopslag, lichaamshouding en bepaalde ‘eigen’ trekjes in het gezicht.

Dit is bij het portretteren van een dier niet anders dan wanneer het onderwerp een mens betreft.  Uit een heleboel mooie foto’s van deze jachthond heb ik een aantal geschikte referenties gekozen. En vervolgens hebben de opdrachtgevers daar degene uit gekozen waar het karakter van de hond voor hen het duidelijkst tot uiting komt.

Over een tijdje laat ik je het eindresultaat zien van dit portret in olieverf. Het is groot van formaat en zal heel rustig en zacht van kleur worden…

Hieronder zie je het doek klaar staan op de ezel. Voorzien van een paar lagen getinte gesso, en met onze hond ernaast. Zo kun je goed zien hoe groot het schilderij gaat worden!

portret van een jachthond in olieverf - klaar voor de start