Eén van de opdrachten waar ik de afgelopen tijd met veel plezier aan heb gewerkt, is dit schilderij in olieverf. Dit prachtige paard is van iemand uit Zeeland, en we spraken elkaar nu bijna anderhalf jaar geleden voor het eerst. Door de opdrachten die ik al had was de wachttijd wat lang. Maar dat vond de opdrachtgeefster van dit schilderij geen probleem.

Meestal maak ik in mijn portretten een combinatie van realistisch uitgewerkte- en meer abstracte gedeeltes. Wanneer iemand een schilderij laat maken gaat dit allemaal in overleg. Ik vraag wat hij of zij het mooist vindt. Hoeveel realisme en op welke manier de combinatie met abstract zal worden gemaakt. Welke van mijn schilderijen het meest aanspreekt en of het een portret in kleur of grijstinten moet worden. Dan maak ik vervolgens een kleine schets of studie. Een portretje in het klein, zeg maar. Aan de hand daarvan bepalen we dan samen de vorm (vierkant of rechthoekig, staand of liggend). En de afmetingen.

Dit schilderij heb ik op een houten paneel gemaakt. De afmetingen bedragen 50 x 70 cm;

paard in olieverf
paard in olieverf - werk in uitvoering
werk in uitvoering

Toen het portret klaar was (zie de foto hier linksboven) hebben we samen een passende lijst uitgezocht. Er was keuze uit vier profielen die heel goed bij de kleuren en uitstraling van die schilderij passen. En de opdrachtgeefster wist eigenlijk meteen welke ze het mooist vond. Een grijsbruine matte houten baklijst is het geworden. Een prachtig geheel.

tel ingelijst
het eindresultaat, ingelijst en aan de muur