schilderij of portret laten maken- jennifer koning - olieverf portret kinderen -portret laten schilderen - zusjes

Omdat ik regelmatig vragen krijg over het laten maken van een schilderij vertel ik er hier wat meer over.

Veel van de schilderijen en tekeningen op mijn website zijn gemaakt in opdracht, en zoals je waarschijnlijk wel al gezien had portretteer ik zowel mensen als dieren.

Het laten maken van een portret is eigenlijk iets heel bijzonders. Als opdrachtgever kun je precies datgene laten benadrukken dat jij zo specifiek of bijzonder vindt. Misschien is dat een bepaalde lichaamshouding of gezichtsuitdrukking. Of wanneer degene die geportretteerd wordt, iets aan het doen is waar hij of zijn zo van houdt…

Je kunt kiezen voor een grappige uitdrukking of moment om vast te leggen maar heel serieus, of een tikje melancholiek kan ook prachtig zijn.

portret tekening kind - jennifer koning

portrettekening in houtskool op getint papier

Ik vind dat het leuke van het werken in opdracht; in overleg het idee van de opdrachtgever vormgeven. Naast de uitstraling of uitdrukking is er immers nog de keuze voor het best passende formaat (waar zal het komen te hangen?) de kleurkeuze (of juist geen kleur) en welke lijst er het mooist bij zal passen…

Op een foto kun je niet echt goed zien hoe de uitstraling van een tekening of schilderij is, dit moet je eigenlijk in het echt zien. Door de vele uren werk, lagen krijt of verf en de vele beslissingen (betreffende o.a. kleurgebruik, toonwaarden en contrasten) die worden genomen tijdens het schilderproces is de uitstraling van een handgemaakt portret echt heel anders dan van een foto of print.

De redenen waarom mensen een portrettekening of schilderij laten maken zijn heel divers;

Vaak zijn de opdrachten die ik krijg een cadeau voor een partner of familielid. Cadeau voor een verjaardag, jubileum of huwelijk, om maar wat voorbeelden te noemen. Of na een verhuizing; iets moois en speciaal gemaakt voor in het nieuwe mooie interieur. Of soms als een bijzonder aandenken na een afscheid of overlijden.

De geschilderde portretten kunnen worden gemaakt op verschillende ondergronden;

Deze olieverfschilderijen maak ik zowel op doek (schilderslinnen, opgespannen op een spieraam) als op houten schilderspaneel. Beide vind ik fijn werken. Een houten paneel heeft een heel glad oppervlak zonder structuur zoals een doek dat heeft, en is minder kwetsbaar dan doek maar voor heel grote formaten weer minder geschikt.

De getekende portretten maak ik altijd op papier.

Ik gebruik meestal getint papier waarop ik zelf een gewassen laag aanbreng voor ik begin met tekenen. Daarvoor is een stevige soort papier nodig en wat ik graag gebruik is verkrijgbaar op een maximale maat van 60 x 80 cm. Het tekenen doe ik met houtskool, pastel en wit krijt, samen ook wel ‘gemengde technieken’ genoemd. Een tekening moet altijd ter bescherming worden ingelijst achter glas.

portret jachthond in uitvoering - vizsla reu - olieverf portret hondenportret - jennifer koning

werk in uitvoering

wat de referentie voor het portret betreft;

Ik maak gebruik van foto’s als referentiemateriaal. Dit is vele malen handiger dan werken naar het leven, wat zou betekenen dat het model urenlang zou moeten poseren. Fotoreferenties maak ik meestal zelf. Dan kan ik gelijk met degene kennismaken die geportretteerd wordt. En wat verschillende dingen uitproberen met betrekking tot belichting en compositie. Maar soms is het voor mij niet mogelijk om zelf te fotograferen, bijvoorbeeld wanneer de afstand te groot is of de persoon of het dier wat ik ga schilderen overleden is. Dan zoeken we samen -de opdrachtgever en ik- de mooiste en meest geschikte foto’s uit, vanwaar ik kan werken.

prijzen voor werk in opdracht zijn afhankelijk van een aantal factoren.

Zo is schilderen bewerkelijker dan tekenen en daardoor duurder. Het afbeelden van meerdere personen kost meer tijd dan één, en wanneer een heel gedetailleerde achtergrond gewenst is zijn de kosten ook wat hoger. Verder is de prijs afhankelijk van de afmetingen van het werk. Op de pagina ‘te koop’ kun je onder het kopje ‘werk in opdracht’ verschillende voorbeelden bekijken.

Stuur me gerust een mail wanneer je meer wilt weten. Ik beantwoord je vragen met plezier en en het laten maken van een prijsopgaaf is geheel vrijblijvend.

Hieronder nog een aantal voorbeelden;

2016-koeienkaarten BB 5

Hierboven een gedeelte/uitsnede van het schilderij “koe en kalf”, dat ik maakte voor de eigenaren van deze prachtige dieren. Olieverf op doek, 80 x 100 cm.

2016-koeienschilderij-tweeluik-jennifer koning-stella,baukje en de rest

“Stella, Baukje & de rest” , olieverf op doek 70 x 120 cm.

2014-mensen portretten-geschilderd kinder portret-jennifer koning-zusjes 5

“Zusjes” Olieverf op doek 40 x 60 cm.

honden portret tekening - vizsla en springer spaniel - dubbelportret hond - jennifer koning

“Storm & Luca”, houtskool en krijt op getint papier, 50 x 70 cm.