Omdat ik regelmatig vragen krijg over het laten maken van een schilderij vertel ik er hier wat meer over;

Veel van de schilderijen en tekeningen op mijn website zijn gemaakt in opdracht, en zoals je waarschijnlijk wel al gezien had portretteer ik zowel mensen als dieren.

Het laten maken van een portret is iets heel bijzonders. Als opdrachtgever kun je precies datgene laten benadrukken dat jij zo specifiek of bijzonder vindt. Misschien is dat een bepaalde lichaamshouding of gezichtsuitdrukking. Of de geportretteerde wordt afgebeeld terwijl hij of zij haar favoriete bezigheid beoefent of op een plaats is waar hij of zij het liefste is. Een portret vertelt dan nog meer een verhaal over degene die afgebeeld is.

Je kunt kiezen voor een grappige uitdrukking of moment om vast te leggen maar heel serieus, of een tikje melancholiek kan ook prachtig zijn.

 Verder is er de keuze welk formaat het portret zal worden. Wellicht is er een specifieke plaats bij jou thuis waar het zal komen te hangen? Dan kan het formaat en misschien ook de vorm daar aan worden aangepast. Wil je een portret in kleur en wat is dan je voorkeur voor kleur? Of kies je juist voor de afwezigheid van kleur zoals in de portret tekeningen hieronder…

Portret in houtskool kinderportret door jennifer koning - jayden

Portret in houtskool en gemengde technieken

portrettekening in uitvoering door jennifer koning

portrettekening in uitvoering

2016-kinderportret- portrettekening-jenniferkoning-micha

Portret in houtskool en gemengde technieken

Op een foto kun je niet helemaal goed zien hoe de uitstraling van een tekening of schilderij is, dit moet je eigenlijk in het écht zien. Door de vele uren werk, lagen krijt of verf en de vele beslissingen (betreffende o.a. kleurgebruik, toonwaarden en contrasten) die worden genomen tijdens het schilderproces is de uitstraling van een handgemaakt portret echt heel anders dan van een foto of print.

De aanblik verandert naarmate het licht er anders op valt.. dat is zowel bij de tekeningen in gemengde technieken als ook bij de schilderijen. Soms maak ik gebruik van wat meer pasteuze (stevige) verf in combinatie met vlakker geschilderde delen. Dit geeft een mooie textuur in de verfhuid.

een hondenportret in olieverf - windhond schilderij - jennifer koning - madison

windhond in olieverf

olieverfportret in opdracht - drie broers - portret schilderij jongen kind - jennifer koningdeel van 3 broers/portretten in olieverf

 

 

De redenen waarom mensen een portrettekening of schilderij laten maken zijn heel divers;

Vaak zijn de opdrachten die ik krijg een cadeau voor een partner of familielid. Cadeau voor een verjaardag, jubileum of huwelijk, om maar wat voorbeelden te noemen. Of na een verhuizing; iets moois en speciaal gemaakt voor in het nieuwe mooie interieur. Of soms als een bijzonder aandenken na een afscheid of overlijden.

Regelmatig ook worden mijn schilderijen cadeau gegeven, soms met een groepje mensen die gezamenlijk iets bijzonders willen aanbieden. Vrienden, familie of collega’s… ter gelegenheid van een jubileum, afscheid van een gewaardeerde collega of waneer er op een andere manier een bijzonder mijlpaal in een bedrijf of verenging bereikt is! Voor een overzicht van kunstwerken die direct beschikbaar zijn (mijn vrije werk) kun je kijken onder het kopje ‘Te Koop’ .  En stuur me gerust een mail of bericht wanneer je iets specifieks zoekt, ik help je graag verder.

jersey olieverf - antieke lijst - jennifer koning

Jersey Ella in olieverf krijgt een laagje vernis

De geschilderde portretten kunnen worden gemaakt op verschillende ondergronden;

De schilderijen in olieverf maak ik zowel op doek (schilderslinnen, opgespannen op een spieraam) als op houten schilderspaneel. Beide vind ik fijn werken. Een houten paneel heeft een heel glad oppervlak zonder structuur zoals een doek dat heeft, en is minder kwetsbaar dan doek maar voor heel grote formaten weer minder geschikt. Hieronder enkele voorbeelden van olieverf;

portret van man geschilderd in olieverf op paneel door jennifer koning

detail van portret in olieverf

 

paardenportret in olieverf - play - detail - jennifer koning

detail ‘Play!’ olieverf op paneel

 

koeienschilderij jersey koe olieverf - twilight jersey II - jennifer koning

‘Twilight Jersey’ olieverf op paneel

 

De getekende portretten maak ik op papier.

Ik gebruik daarvoor verschillende materialen; houtskool combineer ik met acryl, krijt en pastel; ‘gemengde technieken’ of ook wel ‘mixed media’ genoemd. Een tekening moet altijd ter bescherming worden ingelijst achter glas. Glas op groot formaat wordt zoals je weet erg zwaar en daarom maak ik de tekeningen dan ook nooit groter dan ca. 60 x 80 cm. De lijst wordt dan nog een slagje groter dan de tekening en dat is een prachtig mooi formaat dat nog goed op te hangen is (wat gewicht betreft).  Er is de keuze uit verschillende soorten glas; ik maak altijd gebruik van museumglas. Dat is het mooiste, heldere, dubbelzijdig ontspiegelde glas.

De getekende portretten zijn altijd in grijs- wit- zwart- en/of bruintinten. En heel geschikt voor een kleiner formaat portret dat toch heel gedetailleerd kan worden uitgewerkt. De eerste drie afbeeldingen in dit artikel (even naar boven scrollen) zijn tekeningen, en hieronder zie je nog enkele voorbeelden van de getekende portretten in houtskool en mixed media;

portret schilderij stier Quest ingelijst - jennifer koning

stier Quest , 70 x 90 cm

portretkunst - portret tekening in houtskool - mixed media - door jennifer koning - mej. M‘Amaryllis’ 70 x 90 cm

honden portret tekening - vizsla en springer spaniel - dubbelportret hond - jennifer koning

‘Storm en Luca’ houtskool en gemengde technieken

jennifer koning - bijzondere en karaktervolle portretten - tekeningen en schilderijen in olieverf en houtskool - hondenportret in uitvoering‘sticky lips’ , tekening in uitvoering

En ten derde zijn er nog de schilderijen in mixed media;

Dit is een soort mix van mijn tekentechniek met een schildertechniek. De uitstraling van mijn schilderijen in mixed media is een beetje vergelijkbaar met mijn tekeningen. Het grote verschil is dat ik ze op grote formaten maak en dat ze niet achter glas hoeven. Ze kunnen – net als een schilderij in olieverf – zo worden opgehangen. Hieronder enkele voorbeelden van mijn schilderijen in mixed media;

 

schilderij hond in mixed media door jennifer koning

Portret van Vizsla Keegan, werk in uitvoering

 

jersey ella - schilderij koe - cow painting - jennifer koning

Jersey Ella in mixed media – 100 x 120 cm

dieren portretten op groot formaat - hondenportret - in uitvoering - jennifer koning

Portret van hond Mika in uitvoering – mixed media 100 x 120 cm

portret van een koe - gemengde technieken - jennifer koning

schilderij van koe valerie, in de avondzon..

schilderij paard portret - gemengde technieken - paarden - jennifer koning

paard warrior in mixed media, 100×100 cm

wat de referentie voor het portret betreft;

Ik maak gebruik van foto’s als referentiemateriaal. Dit is vele malen handiger dan werken naar het leven, wat zou betekenen dat het model urenlang bij mij in het atelier zou moeten poseren. Fotoreferenties maak ik meestal zelf. Dan kan ik gelijk met degene kennismaken die geportretteerd wordt. En wat verschillende dingen uitproberen met betrekking tot belichting en compositie. Maar soms is het voor mij niet mogelijk om zelf te fotograferen, bijvoorbeeld wanneer de afstand te groot is of de persoon of het dier wat ik ga schilderen overleden is. Dan zoeken we samen -de opdrachtgever en ik- de mooiste en meest geschikte foto’s uit, vanwaar ik kan werken.

prijzen voor werk in opdracht zijn afhankelijk van een aantal factoren;

Zo is schilderen bewerkelijker dan tekenen en daardoor duurder. Het afbeelden van meerdere personen kost meer tijd dan één, en wanneer een heel gedetailleerde achtergrond gewenst is zijn de kosten ook wat hoger. Verder is de prijs afhankelijk van de afmetingen van het werk. 

Stuur me gerust een mail wanneer je meer wilt weten. Ik beantwoord je vragen met plezier en en het laten maken van een prijsopgaaf is geheel vrijblijvend.

 

 

koeien schilderijen - de details in olieverf - jennifer koning - qarina detail

Longhorn koe ‘Qarina’ in olieverf, werk in uitvoering