Het is alweer een tijd geleden dat ik een afspraakje had met deze lieve hond en zijn baasjes. Op een mooie zonnige middag op het terrasje van Museum Vledder bespraken we met een kopje koffie erbij (en een bakje water)) hun wensen voor wat betreft het portretteren van de hond.

Daarna gingen we naar het bos voor een uitgebreide fotosessie. In mijn portretten is de uitdrukking van de geportretteerde mijn uitgangspunt; zelf weet ik wel wat ik een fijne uitdrukking vind maar het persoonlijke aspect daarvan zit hem soms in héél kleine dingen, die de eigenaar het allerbeste weet en herkent. Daarom maak ik altijd zelf een selectie van een aantal foto’s die ik goed bruikbaar vind (naar aanleiding van de wensen van de klant voor wat betreft grootte en/of vorm en stijl). En kan hij/zij (of allebei) dan daaruit de definitieve keuze maken en daarmee aangeven welke blik of houding het beste de persoonlijkheid weergeeft. Dit is dan mijn leidraad in het maken van het portret.

De mooie grote Vizsla reu was erg in zijn nopjes tijdens de boswandeling en dit zorgde voor een geslaagde fotosessie met veel bruikbaar materiaal! Na enig overleg kwamen we overeen hoe hond Sieb het best tot zijn recht zou komen op een portret en maakte ik deze schets, een kleine voorstudie voor het uiteindelijke werk.

voorstudie hondenportret
voorstudie in houtskool en krijt op klein formaat

Het uiteindelijke werk zal groot van formaat worden, en geschilderd in gemengde technieken in enkel grijs- en bruintinten zoals de schets al een beetje weergeeft. Binnenkort meer over dit schilderij!