werk in uitvoering - olieverf schilderij veulen
werk in uitvoering

het is even wat anders maar als je me al langer volgt wist je dat ik ook graag paarden schilder,

afgelopen voorjaar ging ik enkele keren op ‘kraamvisite’ (bij paarden, welteverstaan) en zo kwam het dat ik de prachtige veulens die ik zag als model heb gebruikt voor een paar nieuwe schilderijen en tekeningen. Niet gepland maar heel spontaan eigenlijk. Het mooie van het schilderen is – merk ik- dat ik dezelfde dingen steeds met andere ogen bekijk. Dit is net als met alle andere vaardigheden die je traint; doordat je iets langer oefent word je beter en daardoor ga je de dingen anders zien en doen. Zo blijft er altijd uitdaging, zeker in het schilderen wat mij betreft.

In totaal heb ik drie veulens geportretteerd. Ik zal hier de komende weken meer over vertellen en vanaf 3 November zijn ze onderdeel van de tentoonstelling ‘Hun & Hynder’ bij galerie Natoer te Bakkeveen, en kun je ze daar in het echt komen bekijken.

Het schilderij op bovenstaande foto heeft zijn eerste laag en je ziet me aan het werk met de daaropvolgende lagen;

Ik schilder namelijk bijna nooit ‘alla prima’ maar in meerdere lagen, soms wel 4 tot 5.

In de eerste laag schilder ik in grote lijnen direct hoe het zal worden,

de eerste laag olieverf - veulen
de eerste laag olieverf wordt aangebracht..

Daarmee bedoel ik dat ik geen gebruik maak van grisaille-achtige schildermethodes maar direct zoveel mogelijk in de kleuren werk die ik voor het eindresultaat in gedachten heb. Deze eerste laag is mijn uitgangspunt voor de manier waarop ik verder werk. Ik bekijk steeds of ik gedeeltes lichter of donkerder, warmer of koeler, en gladder of pasteuzer ga uitwerken.

Binnenkort zal ik je weer meer detailfoto’s van dit werk laten zien. Een belangrijk onderdeel van het schilderij is de uitdrukking op het hoofdje van dit jonge veulen. Toen ik er was heeft ze me alles laten zien wat ze kon; ze heeft gerend, gebokt, gesteigerd en pirouttes gedraaid en dit allemaal heel geconcentreerd! Net als wanneer een kind heel ingespannen kan zitten kleuren met de tong uitgestoken, zo vergelijkbaar is de uitdrukking op haar gezicht… kijk maar eens naar dat mondje als ik straks klaar ben met dit schilderij! šŸ™‚