koeien schilderijen - de details in olieverf - jennifer koning - qarina detail
‘Qarina’, een engelse longhorn koe in olieverf/werk in uitvoering

Koeien is een hoofdstuk apart in mijn werk,

Pas door het schilderen van koeien ben ik er zo gek op geworden. Daarvoor vond ik koeien ook leuk maar pas toen ik ze ging schilderen en tekenen zag ik hoe mooi ze zijn.

Mijn partner heeft samen met zijn broer een melkveehouderij. Ik kom zelf niet van de boerderij maar vond het altijd wel leuk en gezellig om te helpen met de eenvoudige dingen; koeien ophalen uit de weide, de boxen schoonmaken en strooien en helpen met melken. Op een mooie zonnige zomerse dag bedacht ik me dat het leuk zou zijn om onze eigen zwartbonte melkkoeien eens te gaan schilderen en dat was het begin. Ik toog naar de weide met schetsboek en camera en besloot tot een olieverfschilderij om de prachtige kleuren van de lucht en reflecties in de koeienvachten weer te geven.

2015-koeportret-jenniferkoning-MM in uprogress
‘Miss Milk’ werk in uitvoering

Het schilderij werd verkocht als cadeau voor een bedrijf in melkstalinrichting, en ik kreeg tegelijkertijd een mooie opdracht voor een groot olieverfschilderij van nog meer zwartbonte melkkoeien. Daarna volgden schilderijen van vleesvee, een prachtige bijzonder gekleurde belgisch blauwe koe met haar kalf.

Van deze mooie koe heb ik ook twee portretten getekend in houtskool (beide verkocht) en dat is in het kort het begin van mijn ontdekking van de koe als onderwerp voor mijn portret!

2016-koeienkaarten BB 5
koe en kalf, detail. olieverf op doek

Het doel dat ik heb met mijn portretten is om een gevoel weer te geven.

Zoals je dat ook in een portret van een mens zou doen – het karakter, de gemoedstoestand of een bepaalde uitdrukking weergeven, zo vind ik dat met een dier in de hoofdrol niet anders. Koeien hebben heel sprekende koppen en kunnen daardoor al die verschillende ‘onderdelen’ goed tot uitdrukking brengen. En daarnaast zijn ze natuurlijk ook gewoon prachtig, met hun bonkige lichamen, vol vorm!

melkkoe zwartbont - schilderij olieverf - tk koeienkunst te koop
Koe Famke, olieverf op doek
jennifer koning art - bijzondere en karaktervolle portretten - portretschilder - fineart painter
‘werk in uitvoering, Valerie x 3’
koe Barbara’ op de voorkant van Kunstenaar Magazine

Ik houd van afwisseling en dat is er voldoende, voor de koeienliefhebber. Van zwartbonte melkkoeien ging ik naar roodbonte melkkoeien, vleesvee in allerlei verschillende soorten en maten. Kleuren, vormen, groottes, zonder hoorns en mét, zoals de engelse longhorn;

portret schilderij stier ingelijst - jennifer koning
portret van engelse longhorn stier ‘Quest’, houtskool en gemengde technieken op papier
schilderij van koe Lotje - jersey koeien - schilderijen - jennifer koning
Jersey Lotje, olieverf op paneel
belgisch blauw kalfje Teun - houtskool koeienportret- jennifer koning
‘Teun’ houtskool en gemengde technieken op papier
ellemieke home olieverf jennifer koning
‘Ellemieke’ olieverf op doek

Heb je een suggestie of idee, heb je bijzonder vee dat je me graag zou willen laten zien? Ik hoor graag van je! Laat hieronder een berichtje voor me achter of stuur me een mailtje.

En mocht je meer van mijn koeienschilderijen willen zien, klik dan op onderstaande link;

Koeien