gestileerd paarden portret in olieverf - close up - elvis
‘Alf’ olieverf op paneel’

Ik houd ervan om uitdrukking of emotie weer te geven in mijn portretten.

Dat kan heel subtiel of uitbundig, en is natuurlijk ook erg afhankelijk van wat de toeschouwer ziet en hoe hij of zij het interpreteert. Voor de portretten die ik in opdracht maak

gaat dit dan ook helemaal in overleg met de opdrachtgever. Degene die opdracht geeft voor het laten maken van een portret geeft aan op welke manier de persoonlijkheid van zijn dier (of kind of ander familielid) het beste tot uiting komt. In het geval van dit meer gestileerde paarden portret kon ik het zelf bepalen, omdat het geen schilderij in opdracht betreft. Het is één van onze eigen ponies, een ruintje genaamd Alf.

Alf heeft een heel sprekend hoofd en is erg grappig.

Ik wilde zijn portretje meenemen naar de expositie ‘Hûn&Hynder’, afgelopen najaar in galerie Natoer, maar kreeg het niet op tijd klaar voor de openingsdatum. Niet erg, dus ik heb het even opzij gezet en ben er later, tussen de opdrachten door, mee verder gegaan. Voor dit schilderij was zijn gezichtsuitdrukking mijn uitgangspunt. Hij eet altijd zo snel mogelijk zijn bakje voer leeg om vervolgens op een drafje naar andermans bakje te gaan. Om daar een hap uit te nemen gaat meestal niet zonder slag of stoot (figuurlijk hoor 🙂 ), en dan trekt Alf dus zulke gezichten… Ik heb op die momenten veel foto’s genomen en de grappigste en meest sprekende (voor hoe ik hem zie) eruit gezocht voor dit portret.

En dat wilde ik dit keer eens op een meer gestileerde manier schilderen. Op bovenstaande foto zie je een uitsnede van het paarden portret. Het is vierkant en meet 30 x 30 cm. Ik vind het erg mooi geworden! Nu heb ik niet alleen een Alf buiten, maar ook eentje in huis)) Ik heb er al een mooie lijst voor uitgezocht, en wanneer het ingelijst is zal ik binnenkort een foto van het geheel laten zien!