De kerkuil ‘van de buurman’ komt hier regelmatig buurten in de schuur. Als we geluk hebben zien we hem op één van de balken van het bindwerk zitten. Het is een sprookjesachtige verschijning, met zijn grote witte hoofd en prachtige tekening. En wanneer hij langsvliegt is het helemaal bijzonder want het vliegen gaat geruisloos… Je ziet een grote vogel elegant door de lucht gaan maar hoort niets. Ik snap heel goed waarom uilen zoveel fans hebben!

Toen we 16 jaar geleden verhuisden naar de plaats waar we nu nog steeds wonen, leefde er een paartje steenuilen in onze schuur. Ik was niet echt bekend met uilen dus dit was mijn eerste ervaring en omdat steenuilen ook van de zon houden zag ik ze dagelijks zitten wanneer ik buiten bezig was. Schuw bleven ze wel maar mijn vaste routine was blijkbaar geruststellend genoeg want ze kropen niet weg als ze me zagen. Deze steenuilen waren aanleiding voor mijn eerste uilen schilderij; een steenuil op formaat 100 x 100 cm. Na deze volgde een tweede schilderij van een uil. Ditmaal een oehoe, ook op groot formaat.

De ransuil die ik kortgeleden heb getekend heeft weer geleid tot een terugkeer naar dit onderwerp. En krijgt een vervolg met dit schilderij van een kerkuil. Het heeft hetzelfde formaat; ingelijst in de op maat gemaakte lijst meet het 30 x 50 cm. En het is getekend in houtskool en gemengde technieken op papier.

kerkuil schilderij detail 5 jennifer koning
detail

portret kerkuil mixed media door jennifer koning (2) - kopie
het ingelijste portret

portret kerkuil mixed media door jennifer koning (3) - kopie
nog een detail…!

Dit portret is opgebouwd uit verschillende lagen. Sommige zijn min of meer transparant waardoor je -afhankelijk van de manier waarop het licht erop valt- sommige onderliggende lagen wel of niet kunt zien. Dit kun je het beste zien in het echt. Meerdere foto’s samen geven een zo goed mogelijk beeld en als je het werk in het echt wilt bekijken, dan ben je altijd op afspraak van harte welkom in mijn atelier!