schilderij windhonden - greyhound whippet  galgo art - olieverfportret hond - detail
windhonden, detail

Heb jij wel eens windhonden in het echt in actie gezien? Ik vind het erg indrukwekkend, deze atletische dieren zo hard te zien rennen! Meestal focus ik op een gezichtsuitdrukking voor mijn portretten maar in het portret dat ik nu maak gaat het om het fysieke van de hond. Een actieportret!

Ik had al langer het idee om zo’n schilderij te maken. Ik heb namelijk ooit eens -in een film- een doek van een rennende hond gezien dat ik nooit meer ben vergeten. Waarom dat zo’n indruk op me maakte weet ik eigenlijk niet maar dat gebeurt je soms, je herkent het vast. Het beeld staat als het ware op je netvlies gedrukt. En hoe het er precies uitzag weet ik allang niet meer dus deze windhonden schilder ik in een soort vrije vertaling van dat kunstwerk dat ik ooit zag. In dit deel 1 alvast een paar foto’s van het werk in uitvoering en de voorbereidende schets.

Ik houd ervan om realistisch met abstract te combineren;

Soms doe ik dat in hetzelfde onderwerp of zoals nu, in een contrast met de geportretteerde en de achtergrond. Deze achtergrond bestaat uit planten, ze zijn niet realistisch geschilderd maar lijken op sommige plaatsen zelfs wel wat op graffiti vind ik, en in andere delen zijn het weer vlakken of lijnen. Dikke, pasteus opgebrachte verf en transparant geschilderde delen. In olieverf op doek.

Het doek is best groot van formaat met 60 x 120 cm. Om een beetje houvast te hebben tijdens het schilderproces heb ik van tevoren een schetsje gemaakt. Een losse schets met weinig informatie zodat ik nog volop zou kunnen experimenteren met de achtergrond, niet teveel van tevoren bedacht. Hieronder deze schets, ongeveer op A5 formaat.

voorbereidende schets windhonden
de voorbereidende schets in houtskool en krijt

In deze schets heb ik wel de indeling bepaald en de grote vormen, bestaand uit grote bloemen en de donkere en lichtere delen. De twee prachtige windhonden rennen door het landschap…..waarheen? Dat mag de toeschouwer bedenken.

werk in uitvoering, schilderij windhonden

Op bovenstaande foto ben ik bezig met de tweede laag en beginnen de honden hun vorm te krijgen. Volgende week meer over dit schilderij!