hondenportret realistisch versus abstract schilderij - portret hond - jennifer koning
opdracht werk, in uitvoering

Omdat exposities nu niet doorgaan was het idee ontstaan om op een andere manier wat meer over mijn werk te vertellen. Dat ga ik in 10 delen achter elkaar doen met steeds een ander onderwerp. Ik begin vandaag met het vertellen over mijn portretten in opdracht.

portret in opdracht

Ik werk ongeveer half om half in opdracht en aan vrij- of eigen werk. Het opdrachtenwerk is erg afwisselend en bestaat uit het schilderen van mensen (kinderen zowel als volwassenen) en dieren. hiernaast zie je een serie van drie broers die ik geschilderd heb in olieverf. Alledrie hebben ze dezelfde afmeting – 30 x 30 cm – en we hebben in overleg voor een grijsblauwe achtergrond gekozen.

olieverfportret in opdracht - drie broers - portret schilderij jongen kind - jennifer koning
olieverfportret in opdracht - deel 2 - broers portret schilderij - jennifer koning

Deze drie jongens zijn met hun vader bij me langs geweest om kennis te maken en zich te laten fotograferen. Vervolgens hebben we samen met de jongens overlegd hoe ze zichzelf het liefst wilden zien op een portret; erg belangrijk. De portretten waren een cadeau voor hun moeder maar de jongens moeten zelf ook tevreden zijn over de manier waarop ze geschilderd zijn. Een heel mooie en leuke opdracht voor mij, en de moeder was ontroerd door het lieve cadeau van de jongens en hun vader!

koeien

Naar aanleiding van 1 van mijn andere koeien schilderijen kreeg ik deze mooie opdracht; een groot tweeluik van een stel zwartbonte melkkoeien. het geheel meet samen 190 cm x 70 cm en deze afmeting is aangepast aan de plaats waarvoor de opdrachtgever het graag wilde. Dat is het mooie van werk in opdracht. Je kunt heel veel dingen zelf bepalen en zodoende een werk helemaal op maat laten maken naar eigen wens. De mogelijkheden en andere omstandigheden zoals plaats, licht, kleuren van je interieur en je eigen voorkeur. De titel van dit werk is;

2016-koeienschilderij-tweeluik-jennifer koning-stella,baukje en de rest
‘Stella, Baukje & de rest’
2016-koeienschilderij- tweeluik- jenniferkoning- stella detail 1
Linkerdeel van het tweeluik
2016-koeienschilderij - tweeluik - jennifer koning- stella detail 2
rechterdeel van het tweeluik

schilderij van een huisdier in opdracht

Eén voorbeeld van een dierenportret of huisdier portret in opdracht is onderstaand werk. Deze hond was helaas overleden op het moment dat de opdrachtgevers me vroegen om hem te portretteren. Daarom kon ik geen kennis met hem maken en hebben we uit de vele foto’s die ze van hem hadden, gezamenlijk overlegd en besloten hoe hij verbeeld zou worden;

dierenportretten op groot formaat - hondenportret - in uitvoering - jennifer koning

Op groot formaat en in gemengde technieken op doek! een prachtige tijdloze herinnering aan de liefste hondenvriend…

Hieronder nog een paar voorbeelden van portretopdrachten van geliefde (huis)dieren;

schilderij herdershond - portret hond olieverf - jennifer koning
‘Boo’, olieverf op doek
honden portret tekening - vizsla en springer spaniel - dubbelportret hond - jennifer koning
‘Storm&Luca’ gemengde technieken op papier
2016-honden schilderij-realistisch geschilderd portret van herdershond-jennifer koning-hollandse herder-kw
‘Kwiebus’, olieverf op doek
portret tekening hond - engelse springer spaniel - dubbelportret - jennifer koning
‘Storm&Luca, detail
schilderij van je eigen paard - bruin warmbloedpaard - portret in olieverf - jennifer koning - schilderij in uitvoering
‘Paulien’, olieverf op paneel

Meer kinderportretten

Deze twee jongens zijn beide getekend in houtskool en gemengde technieken. Groot formaat, want ze meten ongeveer 70 x 90 inclusief de (prachtige matzwarte houten lijsten). Tijdloos door de rustige uitstraling en afwezigheid van kleur.

2016-kinderportret- portrettekening-jenniferkoning-micha
portret van Micha in houtskool
Portret in houtskool kinderportret door jennifer koning - jayden
Portret van Jayden in houtskool

2014-mensen portretten-geschilderd kinder portret-jennifer koning-zusjes 5
‘zusjes’, olieverf op doek
getekend portret kind - jennifer koning
portret in pastel
2013-kinderportret-childrensportrait-jennifer koning-broer en zus
sam&roos in houtskool en gemengde technieken

Een bijzonder aandenken

houtskoolportret jennifer koning getekend portret fam pen

Dit portret is een bijzonder aandenken voor de opdrachtgever aan zijn opa en oma. Het enige dat hij nog van hen had was een heel kleine oude foto. Aan de hand daarvan heb ik dit werk voor hem gemaakt; de mensen staan erop zoals ze zijn of waren, thuis, in hun tuin bij de vissersnetten. Een verhaal in een schilderij, prachtig ingelijst.

portret tekening van foto - jennifer koning

De redenen voor mensen om een schilderij of portret te laten maken zijn heel divers;

Soms willen mensen iets unieks in huis; een schilderij is immers een unica, er is er maar één van. Niemand anders heeft hetzelfde. Door vele beslissingen en lagen verf, houtskool en krijt heeft het een gelaagdheid en textuur die een foto of print niet heeft.

En je kunt het helemaal naar wens laten maken. Vaak laat de opdrachtgever het maken als cadeau, voor iemands verjaardag of jubileum. Of gewoon voor zichzelf, als herinnering aan een geliefd dier of persoon. Of een herinnering aan een mooi moment.

Door mijn eerdere werkzaamheden als tuinontwerper heb ik geleerd om een plan te maken aan de hand van de wensen van mensen, én de mogelijkheden van een plek. En eigenlijk is dat met dit werk een beetje hetzelfde; in overleg bespreken wat de wensen zijn voor wat betreft uitstraling, kleur, formaat, medium. Waar moet het komen te hangen, hoe is die ruimte, het licht, de kleuren, etc. Ik vind dat erg leuk, en een heel fijne afwisseling met mijn eigen, vrije werk, waarover ik in deel 2 zal vertellen!