” Geen bekende nederlanders of exotische dieren”

Jennifer Koning (1979) schildert graag de personages uit ons dagelijkse hollandse leven. Koeien, katten, mensen, paarden en honden. Hun uitstraling is daarbij haar leidraad.”

Ik heb gestudeerd aan de hogeschool voor de kunsten Constantijn Huygens in Kampen, en de tuinbouwschool in Frederiksoord. Inmiddels ben ik alweer ruim 10 jaar zelfstandig als portretschilder werkzaam en woon in Blesdijke (fr).

over jennifer koning portretschilder en portret opdrachten

 

Portretopdrachten

Ongeveer de helft van de werken die je op mijn website ziet zijn gemaakt in opdracht. De andere helft is vrij werk. De portret opdrachten die ik krijg zijn heel divers; iemands opa en oma of kind. De hond, het paard van de buurvrouw of één van de koeien van een veehandelaar. Ik vind de afwisseling in dit werk ontzettend leuk en de mogelijkheden zijn eindeloos.

Over de 3 verschillende schildertechnieken.

Voor mijn portretten -zowel mijn vrije werk als de portret opdrachten- maak ik gebruik van verschillende technieken. Ten eerste zijn er de schilderijen in olieverf, ten tweede werken op papier in houtskool en gemengde technieken en ten derde maak ik schilderijen in gemengde technieken op doek. Hieronder kun je lezen over de verschillen tussen deze 3 technieken.

 schilderij in olieverf

 Meestal wordt er gekozen voor olieverf wanneer een portret in kleur is gewenst. De kleuren van olieverf zijn prachtig, levendig en sprekend en een portret in olieverf kan in iedere gewenste afmeting worden gemaakt. Voor de kleinere formaten maak ik meestal gebruik van houten schilderspaneel en voor de grote formaten kies ik doek. Een portret in olieverf wordt inclusief een op maat gemaakte inlijsting naar keuze afgeleverd, klaar om opgehangen te worden. De prijzen voor een schilderij in deze techniek starten bij Euro 2300,- incl btw voor een formaat tot 30 x 50 cm.

 tekening in mixed media

  Mijn getekende portretten zijn opgebouwd uit vele lagen, en in vlakken, net als een schilderij. Ze zijn overwegend neutraal van kleur -meestal in grijstinten of bruintinten- wat ze een tijdloos uiterlijk verschaft. Voor deze tekeningen maak ik gebruik van pastel, acryl, krijt en houtskool op papier. Ik maak ze vanaf een formaat van 30 x 30 cm tot en met 60 x 80 cm. (door de lijst is de totale maat dan zo’n 20 cm groter). Het portret wordt geleverd inclusief een op maat gemaakte lijst naar keuze. Deze werken op papier moeten altijd ter bescherming worden ingelijst achter glas en daarvoor gebruik ik museumglas. Dat is het mooiste dubbelzijdig ontspiegelde glas. De prijzen voor een werk in deze techniek starten bij Euro 910,- incl btw voor een (ingelijst) formaat van 50 x 50 cm.

 schilderij in mixed media

  Deze schildertechniek is voortgevloeid uit mijn mixed media tekeningen. Ik gebruik dezelfde materialen maar op een andere manier en pas dat toe op grotere formaten. Als ondergrond gebruik ik linnen, opgespannen op een spieraam. De minimale afmeting voor deze techniek is 80 x 100/60 x 120 cm. en tot op grote formaten mogelijk. Deze techniek is een beetje expressiever van uitstraling dan de mixed media tekeningen op papier. Ook deze portretten worden geleverd inclusief een op maat gemaakte lijst naar keuze. De prijzen voor een werk in deze techniek starten bij Euro 2530,- incl btw voor een formaat van 80 x 100 cm.

Portret opdrachten – hoe ik te werk ga

Voor mijn portretten maak ik gebruik van foto’s als referentie. Meestal komen mijn opdrachtgevers bij mij thuis voor een fotosessie én – even belangrijk- om in het echt kennis te maken. Deze kennismaking geeft me nog een beter beeld vande persoon of het dier dat ik ga portretteren. Aan de hand van verschillende werken in mijn atelier kunnen we dan ook uitgebreid bespreken wat de mogelijkheden en de wensen zijn.

Soms is het niet mogelijk voor een opdrachtgever om hier te komen, bijvoorbeeld wanneer de afstand te groot is of wanneer ik koeien ga portretteren. Dan kan ik tegen vergoeding op locatie komen. Een andere mogelijkheid is soms dat ik aanwijzingen geef voor het (laten) maken van voor mij geschikt referentiemateriaal. Liefst véél, want het is altijd fijn om keuze te hebben. In mijn portretten draait het bovendien om kleine details, een bepaalde blik in de ogen of lichaamshouding en die heel kleine details, daar ben ik naar op zoek. 

Wanneer de wensen zijn besproken maak ik een selectie van referenties en bespreek deze met de opdrachtgever. Ik geef aan welke mogelijkheden er zijn voor wat de wensen betreft met welke referenties. Vervolgens maak ik een voorstudie. Dat is een ruwe schets op klein formaat die dient als verzameling aantekeningen van wat we hebben besproken. En geeft in grote lijnen weer hoe het uiteindelijke werk eruit zal komen te zien. Hieronder zie je zo’n voorbeeld; de schets links en het uiteindelijke werk rechts. 

charolais sketch studie

Voorstudie voor een portret van een charolais stier in gemengde technieken.

schilderij koe van schets tot eindresultaat jennifer koning

Het ingelijste eindresultaat; portret van een charolais stier in gemengde technieken op linnen, 120 x 100 cm.

portret opdrachten – mogelijkheden

Wanneer je een portret wilt laten maken zijn de mogelijkheden eigenlijk eindeloos. Niet alleen kun je het formaat bepalen en de schildertechniek. Ook de stijl en compositie, de afwerking, de inlijsting en het te gebruiken kleurschema zijn allemaal elementen die in het uiteindelijke werk naar keuze toegepast worden. Het overleg over al deze aspecten gaat ondanks zoveel keuze altijd heel vlot en voorspoedig. Ik denk dat dit ook met name komt door het grote aantal kunstwerken dat hier op mijn website te zien is. Meestal heeft de opdrachtgever al een bepaald werk gezien die met name aanspreekt en welke we kunnen nemen als uitgangspunt. 

 Ik heb lang niet niet alles- maar wel een flinke selectie van mijn schilderijen en tekeningen hier op mijn website geplaatst. Ze zijn onderverdeeld in onderwerp. Mensenportretten, dierenportretten, en -vanwege het grote aantal koeien- heb ik speciaal hiervoor een aparte galerij gemaakt. In de bijschriften onder de foto’s staat aangegeven in welke techniek het is gemaakt.

Wil je graag een portret in opdracht laten maken, of heb je vragen hierover?

Neem dan gerust contact met me op, ik informeer je graag -en geheel vrijblijvend- over de mogelijkheden. Meestal werk ik aan een aantal lopende opdrachten dus houd rekening met een wachttijd, en opdrachten die op korte termijn voor een specifieke datum klaar moeten zijn neem ik niet aan. De reden hiervan is dat ik graag alle tijd wil nemen die nodig is om tot het allerbeste eindresultaat te komen. De ene keer duurt dat wat langer dan de andere keer, en daarom kan ik  enkel grofweg aangeven hoeveel tijd ik denk nodig te zijn om een kunstwerk te voltooiien.

contact