schilderij koe neeltje - middagdutje roodbonte koeien - kunst - jennifer koning
‘Neeltje, middagdutje’ olieverf op doek

In dit derde deel vertel ik je over de schilderijen die ik zonder opdracht maak en verkoop,

Vóór ik begon met schilderen had ik zelf nog nooit een schilderij gekocht. Ik ging wel naar exposities om prachtig werk van anderen te bewonderen. En natuurlijk hadden we ook eigen werk aan de muur, thuis. Pas toen ik mijn schilderijen begon te exposeren ontdekte ik hoeveel mensen kunst kopen, en vanwege welke redenen.

schilderij koe valerie in weiland - jennifer koning
‘Valerie’ gemengde technieken op doek

Wie koopt kunst en waarom

Het antwoord is simpel; iedereen die iets waardeert dat uniek is, waar maar één van is en niet in de massa gemaakt wordt. En dat zijn allerlei soorten mensen. Juist in deze tijden van massaconsumptie en onze wegwerpmaatschappij gaan steeds meer mensen beseffen dat we eigenlijk helemaal niet zoveel spullen nodig hebben en kiezen meer en meer mensen voor minder hoeveelheid met méér kwaliteit. Een kunstwerk is vaak een aankoop voor het leven (of zelfs iets dat van generatie op generatie wordt doorgegeven). Iets waarvan je meer gaat houden naarmate je het langer hebt en vaker hebt gezien.

Zo hebben mijn ouders voor hun trouwen een schilderij cadeau gekregen van hún ouders. Dat schilderij hangt al ruim 50 jaar op dezelfde plaats in de woonkamer en ik vind het nog steeds mooi. Ik denk dat dat schilderij van alle cadeaus die ze toen gekregen hebben, bij uitstek hét cadeau is dat het meest bekeken – en van genoten is!

Mijn schilderijen worden om de meest diverse redenen gekocht.

Om te geven als bijzonder verjaardagscadeau voor iemand die 50 jaar wordt. Of iemand die met pensioen gaat of een andere baan heeft gekregen. Of voor de opening van een nieuw bedrijfspand. Mensen kopen soms met een groepje samen, een schilderij om gezamelijks iets bijzonders cadeau te geven. Of na een verhuizing of als de woonkamer een opknapbeurt heeft gekregen, en er is een mooie plaats vrijgekomen voor een schilderij.

Maar vaak ook is de aanschaf van een kunstwerk iets dat zonder reden gebeurt. Gewoon, wanneer je iets ziet dat je erg mooi vindt! En dan thuis een plek vrijmaakt waar het mooi kan hangen. In een enkel geval kortgeleden, moest er zelfs een wand voor gemaakt worden!

schilderij koe melkvee koeienhoofd - jennifer koning - olieverf op paneel - koe Barbara
‘Barbara’ olieverf op paneel

In veel gevallen maken de kopers thuis de plaats voor het schilderij extra mooi met speciaal gerichte verlichting. Dat is echt super, licht is heel belangrijk en als dat goed is dan komt zo’n werk pas écht goed tot zijn recht.

schilderij uil oehoe door jennifer koning - bubo bubo
Bubo bubo, acryl op paneel

Klaar om op te hangen

Tegenwoordig verkoop ik mijn werk ingelijst en wel. Helemaal klaar, en het kan gelijk aan de muur. Inlijsten doe ik veelal zelf, en wel met op maat gemaakte lijsten van goede kwaliteit! De lijsten van tekeningen (werken op papier welke altijd beschermd moeten worden achter glas) zijn voorzien van museumglas. Dat is het helderste, dubbelzijdig ontspiegelde glas dat er is. Ook het duurste maar het mooiste ontspiegeld glas dat er is.

Schilderijen- welke niet achter glas hoeven- zijn ingelijst in neutrale lijsten. Die ten eerste het schilderij complimenteren maar ook in ieder interieur passen omdat ze niet te opvallend zijn. Ik gebruik niet altijd dezelfde lijstprofielen maar kies altijd per werk de mooiste lijst uit en laat vervolgens het frame op maat maken.

windhonden schilderij greyhounds painting - te koop - coursing
‘Coursing!’ olieverf op paneel ingelijst aan de muur

Klanten komen op afspraak in mijn atelier om schilderijen in het echt te bekijken

Maar nog vaker verkoop ik werk dat ik als pakket verstuur. Voor de kleinere formaten is dit heel goed te doen en te verpakken. Grote formaten – vanaf ca. 75 x 75 cm, kunnen beter gehaald of gebracht worden. Wanneer klanten niet te ver weg wonen ga ik ook wel naar ze toe met werk wanneer ze willen bekijken hoe het ter plaatse staat, en past in het interieur.

Ben je op zoek naar een schilderij voor een bepaalde plaats, of heb je iets gezien op mijn website waarover je meer wilt weten? Stuur me dan een berichtje dan vertel ik je geheel vrijblijvend over de mogelijkheden en kosten.