2013-zelfportret-selfportrait-jennifer-koning-houtskool-tekening-van-het-jaar
zelfportret in houtskool en gemengde technieken, detail

In mijn vorige blogpost, deel 4– vertelde ik je dat ik begonnen ben met het schilderen en tekenen van honden. De allereerste was een border collie, weet ik nog.. En vanzelfsprekend was en is- onze eigen hond, Zusse, onderwerp voor experimenten.

En zoals ik het leuk vind om te experimenteren met technieken, vind ik dat ook leuk met verschillende onderwerpen.

Dus op een bepaald moment besloot ik om eens een mensen gezicht te tekenen. Ik had natuurlijk op de kunstacademie ook mensen getekend, we hadden lessen modeltekenen en modelboetseren. Dat vond ik ook leuk maar onbewust had ik dat later niet meer gedaan. En een portret is ook weer iets anders dan een mens ten voeten uit – dus was dit voor mij dan ook iets heel nieuws. Omdat ik het ongemakkelijk vond om een ander te vragen om model te zijn, besloot ik om te beginnen met een zelfportret.

Een bijzondere ervaring, moet ik zeggen! Eigenlijk zou je het zelf eens moeten proberen… als je een ‘bucket list’ hebt zou dit erop moeten staan; ”Zelfportret maken” :_

Ik vond het heel vreemd om zo intensief met mijn eigen beeltenis bezig te zijn. Objectief naar je zelf kijken is eigenlijk niet mogelijk, maar dat is wel juist de kunst denk ik, bij het maken van een zelfportret. Om het een beetje gemakkelijker te maken koos ik ervoor om mezelf schuin van onder/zij te tekenen. Normaal gesproken ziet iemand zichzelf natuurlijk alleen maar recht van voren (wanneer je in de spiegel kijkt). Dus dit perspectief hielp me om één en ander wat duidelijker te kunnen zien. Om met andere ogen naar mezelf te kunnen kijken.

2013-zelfportret-selfportrait-jennifer koning-charcoal
‘zelfportret in houtskool en gemengde technieken, op papier 2013

Toen ik bovenstaand portret klaar had besloot ik om precies hetzelfde portret nog een keer te maken, ditmaal in olieverf.

2013-zelfportret in olieverf-selfportrait-jennifer koning-oilpainting
zelfportret in olieverf 2013

Deze twee portretten dienen nu regelmatig als voorbeeld om het verschil in uitstraling tussen een olieverfschilderij- en een tekening in gemengde technieken te laten zien.

Na deze zelfportretten volgden uiteraard meer mensenportretten. (en zelfportretten. Wil je meer zien portretten van mensen en kinderen zien? Neem dan een kijkje in mijn portfolio ‘mensen’, klik op onderstaande link!

‘Mensen’