portret in houtskool

Portret in houtskool

 

Ik teken portretten met houtskool en met pastel. Beide vind ik erg prettige materialen om mee te werken, soms combineer ik ze met elkaar en soms met nog meer verschillende materialen zoals verf of oliepastel. Dit kinderportret is gemaakt met houtskool op een getinte ondergrond en je kunt in dit bericht zien hoe het tot stand is gekomen;

Deze jongen is mijn neefje, hij vond het erg leuk om te poseren en deed dat dan ook geweldig! We zochten een plekje op in de woonkamer waar het licht zacht was en van de goede kant kwam en zo kon ik een aantal mooie referentiefoto’s van hem maken waaruit ik uiteindelijk deze heb gekozen vanwege de dromerige blik in zijn ogen en de prachtige schaduwwerking;

Dé referentiefoto

Dé referentiefoto

En dan kan het tekenen beginnen.

Ik heb eerst het papier getint, dit voegt wat extra’s toe, een extra laag waarin je niet alles onder controle hebt en er hele mooie dingen spontaan kunnen ontstaan. Verderop in dit bericht kun je zien wat het uiteindelijke effect daarvan is!

Het schetsen doe ik met panpastel, hiermee kun je hele zachte lijnen zetten en grote vlakken invullen. De eerste ruwe fase ziet er dan zo uit, nog niet erg mooi maar vol belofte! Deze fase vind ik altijd heel bijzonder, soms is het net alsof ik alleen maar toekijk terwijl het ontstaat op het papier.

Stap 1, ruwe schets

De ruwe schets

Wanneer de grote lijnen erop staan, alles redelijk op de goede plaats zit, dan begint het uitwerken en beslissingen nemen: hoe donker wordt het donkerste deel en waar komt dat dan, welke delen laat ik minder duidelijk en waar komt het accent op te liggen, etc.

stap 2

stap 2, het begin van het uitwerken van de schets

De panpastel gebruik ik niet alleen in de schetsfase maar ook daarna, samen met houtskoolpotloden, doezelaars, tissues en wit krijt.  De houtskoolpotloden zijn in verschillende hardheden verkrijgbaar waarbij de je de zachte (B) gebruikt voor delen die je snel heel donker wilt maken, en de harde (H) gebruik ik voor details.

De afmetingen van dit portret zijn 50 x 70 cm, op onderstaande foto kun je goed zien hoe groot dat is.

Stap 3

Stap 3 portrettekening

En dan hier het uiteindelijke resultaat, plus het effect van de wassing waar ik mee begonnen ben bij dit portret; het linkerdeel heb ik gefotografeerd toen het door de zon beschenen werd en het rechterdeel juist uit de zon. Ik vind het effect erg mooi en houd van zo’n extra verrassing welke niet altijd zichtbaar is!

Het portret, twee keer

Het portret, twee keer