geschilderd vs. getekend portret

Geschilderd versus getekend;

Bovenstaande foto is een samenvoegsel van twee portretten,

in een verschillend medium. Het is een zelfportret en ik heb het eerst getekend. Toen ik dat klaar had besloot ik het ook te gaan schilderen, een versie in olieverf in kleur. Ik vond het beide keren leuk om te doen, tot mijn verrassing eigenlijk, want ik had verwacht dat het wat saai zou zijn om tweemaal hetzelfde te maken maar -in kleur- en -met verf- was het alsof ik een heel ander, nieuw iets maakte!

Ik vind het nu ook erg leuk dat ik ze beide heb en dat ze zo verschillend zijn uitgevallen. Als ik had gewild had ik ze natuurlijk best meer op elkaar kunnen laten lijken (bijvoorbeeld door dezelfde kleuren te gebruiken) . Wat afmeting betreft zijn ze ook verschillend en door het materiaalgebruik al helemaal.

Hieronder (gedeeltelijk) de getekende versie, deze is gemaakt met panpastel, houtskool en wit krijt op dik papier met een wassing, afm 50×40 cm;

zelfportret in houtskool en krijt

En hier (gedeeltelijk) de versie in olieverf, afm 30 x 30 cm;

geschilderd zelfportret in olieverf

Ik laat ze nu beide zien als iemand een portret wil laten maken maar nog twijfelt tussen een getekend of een geschilderd portret; naast persoonlijke smaak en wat het beste past bij hetgeen dat afgebeeld gaat worden is het goed om te weten dat een tekening altijd ingelijst moet worden achter glas omdat het kwetsbaar is en blijft voor vocht en aanraking. Dat maakt het lastiger voor tekeningen op een erg groot formaat omdat het glas van zo’n lijst het geheel erg zwaar maakt. Daarom maak ik tekeningen doorgaans niet groter dan 50 x 70 cm. Wanneer je dat formaat in een robuuste lijst met een breed passepartout laat inlijsten heb je ook een mooi groot werk, en wil je nog groter dan kun je het best voor een schilderij kiezen, bijvoorbeeld op doek.