stap7

In mijn vorige blogpost schreef ik over de tekenmaterialen die ik gebruik voor mijn houtskool tekeningen ;

daarbij heb ik deze schets gemaakt, en tussendoor gefotografeerd om je te laten zien welke materialen ik wanneer en hoe gebruik in de opbouw van de tekening.

charcoal drawing in progress 1

stap 1

Op foto 1 heb ik de grote lijnen geschetst met een zacht potlood en panpastel. Beide zijn erg zacht dus makkelijk bij te werken en/of weg te gummen. In de eerste stap bepaal de je grootte en plaatsing van het geheel en in de grote lijnen licht en donker.

stap2 charcoal drawing in progress

stap 2

Hier maak ik een begin met het donkerder maken van de donkere delen en het bijwerken en verfijnen van de vorm /van de grove opzet van het begin. Ik gebruik tissues voor het verzachten van delen, gum voor het weghalen en bijwerken van vorm en teken verder met een iets minder zacht potlood (2B). Stukken die donkerder moeten worden maak ik met panpastel donker en eventueel gebruik ik vervolgens het zachte penseel om het poeder een beetje in het papier te drukken. Je kunt hiervoor ook tissues gebruiken maar als het iets genuanceerder moet kun je beter het penseel nemen. Houd steeds de grote lijnen van de tekening in het oog.

stap3 charcoal drawing in progress

stap 3

Nu ga ik bekijken hoe ik eigenlijk wil dat de tekening gaat worden; hoe wordt het contrast tussen licht en donker, welke delen teken ik wel en waar stop ik, nog steeds letten op het geheel dus. Ik geef tevens de lichtste delen aan met het wit krijtpotlood en gebruik de doezelaar voor het verzachten van kleine delen en lijnen.

stap4 charcoal drawing in progress

stap 4

In dit stadium gebruik ik eigenlijk geen tissues meer maar is het allemaal wat preciezer, nu gebruik ik ook het hardere houtskoolpotlood (hb en 2b). Ook heb ik de achtergrond aan de rechterkant wat donkerder gemaakt zodat het contrast wat groter wordt met het oor waar alle licht op valt.

stap5 charcoal drawing in progress

stap 5

En op dit punt werk ik alles nog eens bij. Ik ga overal bij langs en bekijk of er nog wat aan moet gebeuren of niet. Het helpt ook om het even weg te zetten en er later nog eens naar te kijken want wanneer je al langer bezig bent met details dan verlies je het geheel toch een beetje uit het oog. Even uit beeld en daarna kun je het weer met een frisse blik bekijken.

stap6 charcoal drawing in progress

Wil je nog wat weten of heb je zelf een heel andere manier van tekenen en vind je het leuk om daarover te vertellen? Ik hoor het graag! Stuur me een berichtje of laat hieronder een reactie achter!