honden portret door jennifer koning - hongaarse vizsla in houtskool - zusse's sticky lip

honden portret – hongaarse vizsla in houtskool

in deze blog vertel ik over het maken van een honden portret.

Meestal maak ik foto’s tijdens het teken- of schilderproces. Soms is dat handig voor mezelf maar meestal doe ik het gewoon voor de lol. Ik vind het altijd leuk om terug te zien hoe een portret er in een eerder stadium uitzag. Soms verandert een werk heel erg door de tijd. Niet alleen door het opbouwen van de lagen, maar ook doordat ik besluit dat het een andere wending moet krijgen. Dat was deze keer niet het geval maar nu is het leuk om te laten zien hoe ik begonnen ben! Zie onderstaande foto;

Een slechte screenshot van mijn instagram account. Maar ik vond het toch leuk om deze te laten zien omdat het een goed beeld geeft van de start!

Die eerste lijnen zijn het skelet van de tekening.

Je kunt goed zien dat de neus en scheve lip het meest bepalend zijn geweest, al vanaf het begin. Samen natuurlijk met de uiterste punten (hoe hoog en hoe breed wordt de figuur op het papier).

Ik begin het schetsen met panpastel. Het is een poeder dat ik op het papier aanbreng met een applicator. Een soort oogschaduw sponsje op een plastic paletmes. Hiermee kan ik op zachtere wijze lijnen en grote vlakken invullen. Hieronder zie je deze rechts op de foto, samen met mijn andere tekengereedschappen;

tekenmaterialen - jennifer koning - het maken van een portret

Naast het pastel poeder gebruik ik houtskoolpotloden in verschillende hardheden. Wit krijt, verschillende gummen, en doezelaars. Deze laatste in de vorm van een zachte penseel, tissues en tortillons. Dit zijn staafjes karton waarmee je heel precies iets kunt verzachten. Ze liggen in de rij tussen de potloden, de 3e en 4e vanaf links. En last but not least; de puntenslijper! Ik ben heel blij met deze dahle slijper! Het is een beetje een ouderwets model waarin je het potlood vastklemt en dan aan een wieltje moet draaien. Ook is hij niet heel handig wanneer er een punt in achterblijft maar verder is het een geweldige slijper. Met een handpuntenslijper krijg je de punten lang zo scherp niet! Heb jij goede ervaringen met een andere slijper? Dan hoor ik dat graag en zou het leuk vinden als je een berichtje voor me achterlaat!

Na de eerste lijnen en het invullen van de grotere vlakken begint het precieze werk.

Verzachten, gummen, donkerder maken of juist lichter… In eerste instantie met de doezelaars en gum; daarna eventueel met het witte krijt. Zie onderstaande foto;

het maken van een honden portret - door jennifer koning - vizsla - in uitvoering

Rechtsonder in beeld zie je de punt van de doezelaar. Hier ben ik bezig het houtskoolpoeder onderaan de neus iets meer in het papier te drukken. Zo tussen de donkere lijn en de highlight in.

Het uitwerken van de details in zo’n portret tekening is een langdurig en precies werk;

De overgangen moeten vloeiend zijn en de toonwaarden kloppend. Dit vergt vele uren werk maar vind ik nooit saai! Wonderlijk genoeg ga je steeds meer zien, naarmate je langer naar iets kijkt.

Hieronder zie je nog een foto van het tekenproces. Dit portret is een groot formaat en meet 50 x 70 cm. Ik heb het gemaakt op stevig 300 grams papier dat ik eerst een wassing heb gegeven. Vervolgens maak ik gebruik van de toevalligheden van deze wassing, wanneer ze mij uitkomen. Dat vind ik het leuke van deze manier van werken; alles is nog niet van tevoren bepaald!

Op bovenstaande foto kun je goed zien hoe ik gebruik heb gemaakt van de gewassen achtergrond, en in dit blogbericht -schets van een jackrussell in houtskool- kun je daarvan nog een mooi voorbeeld zien.

het maken van een honden portret - door jennifer koning - hongaarse vizsla - tekening in uitvoering

Op bovenstaande foto zet ik de figuurlijke puntjes op de i! Ik werk aan de lichtere delen in dit portret van de hongaarse vizsla.  De tekening is bijna klaar en zal dan opgeplakt worden op zuurvrij karton en ingelijst worden met een mooie brede zandkleurige passepartout in een mat zwarte lijst!

Zou je dit portretje graag in klein formaat in een lijstje willen, of cadeau geven aan iemand die gek van honden is? Dat kan, want het zit bij de serie van 4 hondenkaarten die ik momenteel te koop heb. (zie de pagina ’te koop’ )

En zou je meer willen weten over het laten maken van een portret tekening, stuur me dan gerust een berichtje! Het maken van een prijsopgaaf of vragen naar de mogelijkheden is geheel vrijblijvend.