In dit blogbericht kun je lezen over de toonwaarde studie die ik maakte van een narcis uit onze tuin, en het vervolg daarna;

We hebben er verschillende; de mooie witte Narcissus Thalia, Narcissus poeticus die wat later bloeit en verschillende geelbloeiende die ook goed terug blijven komen. Ieder najaar plant er weer wat nieuwe bij zodat we nu in het voorjaar een prachtig bloeiende rand langs de boswal hebben. Als ze gaan bloeien in onze tuin moet ik ook altijd denken aan het paaseieren zoeken dat we vroeger deden, en de eerste zonnige lentedagen. Mooie herinneringen, en daarbij ook nog eens een prachtige bloem om te zien. Dus ik besloot er één te portretteren!

Ik plukte een narcis uit onze tuin en maakte om te beginnen een toonwaarde studie. Dat is een tekening in grijstinten. Ik heb de camera neergezet en af en toe een foto gemaakt zodat ik je het ontstaan van de tekening kan laten zien. Iets dat ik zelf altijd erg leuk vind om terug te zien, en ook om mijn opzet en uitwerking te tonen. Op de foto hieronder zie je enkele van de tussendoor-foto’s die ik gemaakt heb;

toonwaarde stap voor stap

3 stappen in het tekenproces

camera voor tussendoor foto's

zo maak ik de stap voor stap foto’s

Dit is de studie in zijn geheel. Ik ga verder werken aan de hand van deze toonwaarden, zónder de echte narcis ernaast. Ik maak een schets in de toonwaarden zoals ik die zo natuurgetrouw mogelijk heb weergegeven, maar in een kleurstelling die ik zelf gekozen heb. Vooraf heb ik de gewenste tinten geselecteerd uit mijn collectie softpastels (zie foto hieronder), en hiermee maakte ik de pastelschets in kleur. Deze pastelschets is ook weer een studie en zal mijn handleiding zijn voor het portret van de narcis dat ik ga schilderen in olieverf! * Wordt vervolgd *

narcis pastels voor schets narcis

de geselecteerde pastels voor de schets in kleur

narcis toonwaarde studie en kleurstudie

de toonwaarde studie en de studie in kleur ernaast