Het nieuwste werk in mijn uilen serie is dit schilderij van een oeral uil. Ik noem het een schilderij, want hoewel het niet in verf is uitgevoerd bestaat het uit meerdere lagen van verschillende materialen. De vormen, patronen in het verenkleed en meer geabstraheerde delen van de achtergrond zijn opgebouwd in pastel, verf, krijt en houtskool. Mixed media op papier, dat ik eerst een wassing heb gegegeven die deels nog zichtbaar is. Dit geeft een prachtig effect en laat het werk er anders uitzien in verschillende lichtbronnen. Zo is het glinsteren van metallic deeltjes in de onderlaag heel mooi te zien wanneer het schilderij van deze prachtige oeral uil wordt beschenen door de zon of door een spotje.

Op andere plaatsen wordt deze onderlaag geblokkeerd door het gebruik van een dekkende laag wit krijt of diepzwarte houtskool. Op de detailfoto’s hier onder kun je dit een beetje zien. Al is het wat lastig te fotograferen en moet je dit eigenlijk in het echt zien. De prachtige patronen in het verenkleed zorgen voor vorm, ritme en ruimtelijkheid.. Wat een kunstwerken zijn deze vogels!

oeral uil detail (2)
detail
detail

 Ik wilde dit schilderij van de oeral uil graag op een groter formaat maken. De uiteindelijke maat van het ingelijste werk is 68 x 94 cm. Op de foto hieronder waar ik aan het schilderij werk kun je -met mijn hand als referentie ernaast- een beetje beter zien hoe groot ik de oeral uil heb geportretteerd.

oeral uil portret in houtskool in uitvoering door jennifer koning (2)
werk in uitvoering

Als ondergrond heb ik cremekleurig papier gebruikt. Deze lichtere ondergrond in een warme tint is hier en daar nog zichtbaar en steekt prachtig af bij de zwarte achtergrond van de diepe lijst. En door het werk vóór de achtergrond te plaatsen is het eigenzinnige karakter van het papier goed zichtbaar en lijkt het te zweven in de lijst.

De lijstenmaker heeft prachtig werk geleverd en een inleg van hetzelfde materiaal als de achtergrond- in de zwarte houten lijst gemaakt. Deze is ook voorzien van museumglas, het mooiste dubbelzijdig ontspiegelde heldere glas. Dit schilderij van een oeral uil is als enige uit mijn serie uilen portretten nog beschikbaar. Wil je meer weten, klik dan * hier * voor de verkooppagina. Of stuur me een berichtje. Je bent van harte welkom om het op afspraak in mijn atelier te komen bekijken. (update; inmiddels verkocht)

En wanneer je enkele van mijn andere uilen schilderijen wilt bekijken kun je naar dit artikel op mijn blog gaan: portret-van-een-bosuil/

schilderij van een oeral uil in houtskool en mixed media door jennifer koning
schilderij van een oeral uil in mixed media op papier