2015-tekenmaterialen-charcoal drawing supplies- koning

over de tekenmaterialen die ik gebruik voor mijn houtskooltekeningen;

Omdat ik er regelmatig vragen over krijg hier een overzicht van het tekengerei dat ik het meest gebruik, voor het tekenen met houtskool.

Nu ik het zo op de foto zie had ik het beter op een rijtje naast elkaar kunnen leggen haha! Maar goed, om te beginnen gebruik ik altijd panpastel (in de ronde verpakking linksonder) met de lichtblauwe applicator. Dit zijn makeup achtige sponsjes die in allerlei vormen en groottes te krijgen zijn en deze paletmes-achtige vorm gebruik ik het meest. Voornamelijk om de grote lijnen in het begin neer te zetten en verderop in de tekening gedeeltes donkerder te maken. Op een van de doosjes ligt een stukje contekrijt, dit gebruik ik ook af en toe, voor grotere oppervlakken, of ik pak een stukje pastelkrijt of houtskoolblok…

Die eerste opzet maak ik meestal met panpastel maar ook wel in combinatie met een zacht houtskoolpotlood (4B of 6B). Je ziet de houtskoolpotloden naast de lichtblauwe applicator. Ik gebruik verschillende hardheden; in de opzet vaak een zachte maar daarna de 2B en af en toe HB. Als de potloden flink ingekort zijn, dan zijn potloodverlengers handig (te zien aan het witte potlood, links naast de houtskoolpotloden) zodat je ze kunt gebruiken tot ze echt helemaal op zijn! De witte potloden zijn ook in verschillende hardheden verkrijgbaar, dit staat er weer niet op dus moet je zelf een beetje uitproberen wat je zelf het fijnst vindt. De witte die ik gebruik is de hardste voor zover ik weet, en is van General’s charcoal.

Vervolgens twee heel belangrijke dingen; tissues en doezelaars! Beide gebruik je ze om te verzachten maar de tissues voor grotere delen en de doezelaars voor precies werk, deze zijn ook in verschillende maten verkrijgbaar.

Dan, rechts naast de doezelaar, mijn monstermachine! Vlijmscherpe potloodpunten met dit sterk staaltje duitse degelijkheid (made in china). Deze dahle puntenslijper is geweldig; met de handpuntenslijper die ik eerder gebruikte had ik nog wel eens afgebroken punten bij zachte potloden zoals de pastelpotloden- maar hiermee nauwelijks nog en veel scherpere punten, wat ik zelf heel fijn vindt.

Daaronder verschillende soorten gum; kneedgum, gum in potloodvorm en gum in een staafje. Ik gebruik ze allemaal en het hangt helemaal van je tekenstijl af waar je de voorkeur aan geeft. Heel fijn dat er zoveel keus is!

Als laatst, onderaan een kwast. En dan wel eentje met hele zachte haren. Deze gebruik ik om houtskool in het papier te vegen, lijnen te verzachten en gumsel weg te vegen. Dit is een smalle, ik heb er een paar verschillende maten want soms is een grote handiger en soms moet het iets preciezer.

Tenslotte is het papier waarop je gaat tekenen erg belangrijk en ook weer heel persoonlijk; ik geef voor het tekenen met houtskool -op mijn manier zoals ik het nu doe- de voorkeur aan stevig, wat dikker papier, zeg maar 250 grams of zwaarder, en dan niet te ruw maar een beetje glad. Hoe fijner en gedetailleerder je wilt werken hoe minder structuur je papier moet hebben.  Een beetje grover oppervlak daarentegen houdt beter grotere hoeveelheden pastel of houtskool vast.  Naast wat goed bij je manier van tekenen past,  is het ook een kwestie van wennen dus is het best een goed idee om een tijdlang hetzelfde soort papier te gebruiken zodat je naast de nadelen ook de voordelen leert kennen en daar op de juiste manier gebruik van leert maken!

Bij dit overzichtje van verschillende tekenmaterialen heb ik ook een kleine schets gemaakt en stap voor stap gefotografeerd om je te laten zien, wat ik wanneer en hoe gebruik. Hieronder alvast stap 1, en volgende week volgt de rest.

Heb je vragen hierover of doe je het zelf op een heel andere manier en wil je dat hier delen? Dat vind ik erg leuk om te horen, laat dan een berichtje achter!

stap1

De eerste opzet, met panpastel en een zacht (4B) houtskoolpotlood.