Voor werk in opdracht maak ik altijd voorstudies,

Zo’n voorstudie -een schets op klein formaat- is handig om te overleggen met de opdrachtgever wat de mogelijkheden zijn. Hoe het er in grote lijnen uit zal komen te zien en om samen te bekijken welke uitsnede, vorm en compositie het mooist zal zijn en het best zal passen op de plaats waar het uiteindelijk zal komen te hangen.

Soms maak ik dergelijke voorstudies in zwart wit, en wanneer het een portret in olieverf gaat worden (en dus in kleur) dan maak ik de studie in pastelkrijt. Zoals deze schets in pastel van een paard.

voorstudie in pastel paard voor paardenportret
schets van paard Waresco in pastels

Aan de hand van de wensen van de klant maak ik de schets, en zo kan ik alvast van tevoren een beetje laten zien hoe zo’n donkere achtergrond zal zijn bijvoorbeeld. Hoe de kleuren worden, en een paar kleine details (zoals de blauwe accenten in de manen; goed kijken, kun je ze zien?). Dit portret wordt vierkant en ik zal binnenkort een paar foto’s laten zien van het schilderij, in uitvoering.