voorstudie koe in pastel

 

Voorstudie in pastel

Voor een nieuw te schilderen portret heb ik deze schets in pastel gemaakt,

op maatje (ongeveer) A4. Zo kan ik kijken welke kleuren ik Ongeveer ga gebruiken en hoe ik de indeling of compositie wil maken. Ik heb hierboven ‘ongeveer’ met een hoofdletter geschreven want ondanks dat ik best veel ┬áverschillende kleuren heb, heb ik toch lang zoveel mogelijkheden niet als bij het mengen met verf. Pastels kun je wel een beetje mengen maar het mooist is als je dat niet teveel doet, is mijn ervaring.

Ik heb de krijtjes op kleur liggen in een lade en de kleuren die ik wil gebruiken houd ik apart en leg ik in een doosje met rijst, wat ervoor zorgt dat het losse poeder daaraan bindt en de pastels schoonblijven.

softpastels in rijst

Mooi gezicht, niet? De uitvinder van het pastelkrijt was een slimme zakenman of -vrouw want de aanblik ervan maakt me altijd hebberig en tijdens het tekenen ermee heb ik altijd kleuren tekort!