Dit schilderij van een oehoe uil in mixed media is nog iets groter van formaat dan ik gewend ben. Ik schilder het op linnen en het heeft de afmeting van 120 x 140 cm. Een prachtig groot portret! Je moet er een mooie muur voor beschikbaar hebben, maar door de afwezigheid van kleur in het werk is het -ondanks het grote formaat- toch een heel rustig schilderij. En kun je het bij wijze van spreken heel goed pal naast je werktafel hangen zonder dat het teveel de aandacht trekt.

Het is een volgend schilderij in mijn uilenserie na het maken van de oeral uil, welke je hier kunt bekijken: ‘schilderij van een oeral uil’

Deze uilen zijn gewoon kunstwerken op zich. Hun enorme grote spiegelende ogen contrasteren geweldig met het zachte, haast pluizige verenkleed. En de patronen in dit verenkleed zijn op ieder lichaamsdeel weer anders. Zo bijzonder! Deze patronen heb ik weergegeven op een realistische manier op het hoofd en rondom de grote ogen, en verder naar beneden steeds meer geabstraheerd. Mijn combinatie van gebruikte teken- en schildermaterialen leent zich prachtig voor al die verschillende onderdelen en patronen. En dit grote schilderij van deze prachtige oehoe uil was dan ook weer een plezier om te schilderen en zien ontstaan. Want sommige effecten ontstaan soms -ook voor mij- onverwacht door het combineren van verschillende materialen. Door het schilderij op verschillende manieren aan te lichten ziet het er ook anders uit want ik heb gebruik gemaakt van reflecterende soorten verf en krijt. Zo zie je sommige materialen pas wanneer de zon erop schijnt. Of wanneer het op een bepaalde manier wordt aangelicht door een spotje. Allemaal verrassende elementen, die het verschil maken tussen een handgemaakt, traditioneel schilderij en een print uit een machine. Hier raak je niet op uitgekeken (naar mijn bescheiden mening 😉 )

Ik ben op bovenstaande foto al een heel eind gevorderd met het schilderij. Ik werk in dit stadium aan kleinere details, sommige dingen worden meer gedetailleerd uitgewerkt. Dus hoewel het er uitziet alsof het al haast af is, zijn er nog flink wat uren werk nodig voor het schilderij voltooid zal zijn.

wordt vervolgd!